• Open-Hours:10 am to 7pm
  • info@yoursite.com

Wilt u alles weten over bestuurders aansprakelijkheid?

Wilt u alles weten over bestuurders aansprakelijkheid?

Bent u eigenaar of bestuurder van een vennootschap, zorg dan dat u altijd inzicht heeft in de administratie en boekhouding. Of u nu zelf de boekhouding van het bedrijf afhandelt of dit overlaat aan een accountant, u bent als bestuurder als eindverantwoordelijke aangewezen voor alle financiële zaken binnen het bedrijf.

Mocht er sprake zijn van belastingbetaling waar uw bedrijf niet aan kan voldoen en heeft u een schuld opgebouwd, ook in dat geval bent u als bestuurder verantwoordelijk. Ook als ex-bestuurder van de vennootschap kunt u daarvoor worden aangewezen. Wat moet u doen als u in deze situatie terecht bent gekomen? Wilt u alles weten over bestuurders aansprakelijkheid? In deze blog leest u wanneer u als bestuurder aansprakelijk kan worden gesteld en wat u hierin kunt handelen.

Wanneer kunt u als bestuurder aansprakelijk worden gesteld?

Voor iedere bedrijfsvorm gelden verschillende voorwaarden. Bepaal voor uw bedrijf welke voorwaarden gelden. Hieronder vindt u een reeks bedrijfsvormen en worden de voorwaarden kort toegelicht.

  • Besloten vennootschap (BV)
  • Naamloze vennootschap (NV)
  • Commanditaire vennootschap (CV)
  • Vennootschap onder Firma (VOF)
  • Maatschap

Heeft u een BV of een NV, dan geldt bestuurders aansprakelijkheid wanneer u zogenaamd kennelijk onbehoorlijk heeft gehandeld. Het oordeel hierover wordt gemaakt op basis van vergelijkingen met andere redelijk denkende bestuurders die onder dezelfde omstandigheden anders zouden hebben bestuurd dan in dit geval is gedaan. Ook als medebestuurders kennelijk onbehoorlijk hebben gehandeld, ligt de bestuurders aansprakelijkheid uiteindelijk bij u. Dat betekent dat u te allen tijde inzicht moet hebben in de financiële situatie van het bedrijf.

Is er sprake van een samenwerkingsverband zoals een CV of VOF, dan gelden andere voorwaarden voor de bestuurders aansprakelijkheid. Wanneer u als medebestuurder aan de Belastingdienst aannemelijk kunt maken dat u de betalingsachterstand niet aan u verweten kan worden, ontspringt u de dans en ligt de bestuurders aansprakelijkheid niet bij u.

Wat u moet doen in geval van bestuurders aansprakelijkheid

Wanneer sprake is van een belastingschuld binnen een vennootschap, kan dit tot grote bedragen oplopen. Het gevolg voor u als bestuurder is enorm. Nu wordt u niet klakkeloos aangewezen als eindverantwoordelijke, maar de Belastingdienst kan soms te snelle conclusies trekken. Om te voorkomen dat u al dan niet onterecht bestuurders aansprakelijkheid opgelegd krijgt, is het belangrijk om tijdig te melden dat u niet aan de belastingregeling kunt voldoen. Bij betalingsonmacht is een meldingsplicht ingevoerd, waarin u een termijn van twee weken krijgt om aan te geven dat u de belastingaanslag niet kunt betalen.

Daarnaast kunt u professionele ondersteuning inschakelen in de vorm van een advocaat-belastingkundige van Jaeger. Dit advocatenbureau is gespecialiseerd in fiscaal-juridische procedures. U schakelt hen in wanneer u alles wilt weten over bestuurders aansprakelijkheid en ervoor wilt zorgen dat uw bestuurders aansprakelijkheid van tafel wordt geveegd.

Onbezorgd uw bestuurders aansprakelijkheid op laten lossen door Jaeger?

Wilt u meer weten over de bestuurders aansprakelijkheid en over andere fiscale zaken die uw vennootschap aangaan? Kijk onder andere over de belastingcontrole, het indienen van een bezwaarschrift bij de Belasting of over fiscale boetes op de site van Jaeger die al deze expertises voor u toelicht.

Heeft u hulp nodig bij het oplossen van uw bestuurders aansprakelijkheid of wilt u weten wat u kunt doen om dit te voorkomen? Laat u informeren door de advocaten van Jaeger, die zich met hun expertise over uw fiscale kwestie heen buigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *