• Open-Hours:10 am to 7pm
 • info@yoursite.com

Is de goedkoopste autoverzekering ook altijd de beste?

Is de goedkoopste autoverzekering ook altijd de beste?

Het is voor iedereen die zich in het verkeer begeeft met een gemotoriseerd voertuig in Nederland verplicht om daarvoor een verzekering af te sluiten. Voor het verzekeren van je auto kan er een keuze worden gemaakt uit tal van verschillende opties. De meest voordelige verzekering voor je auto is de zogenaamde WA-verzekering. Het gaat hierbij om een type autoverzekering die uitsluitend schade verzekerd die door jou wordt veroorzaakt ten opzichte van derden. Deze goedkoopste autoverzekering lijkt in eerste instantie voor veel mensen veruit de beste keuze te zijn, maar is dat ook echt altijd zo? Wij zochten het voor je uit en vertellen je op deze pagina graag hoe belangrijk het is om in de praktijk over een goed beeld te beschikken van alle verschillende soorten autoverzekeringen die er bestaan.

             De WA-verzekering als goedkoopste autoverzekering

Veruit de goedkoopste autoverzekering die op de markt is terug te vinden is de zogenaamde WA-verzekering. Dit is ook meteen de enige van alle verschillende soorten autoverzekeringen waar een wettelijk verplicht karakter voor geldt. Kenmerkend voor deze dekking is dat ze ongeacht het type autoverzekering waarvoor je gaat kiezen er altijd deel van uitmaakt. Kies je voor de gewone WA-verzekering? Dan kan je uitsluitend rekenen op de dekkingen die worden aangeboden ten opzichte van derden. Kies je voor het afsluiten van een meer uitgebreide autoverzekering? Dan wordt het een ander verhaal. In dat geval kan je ook rekenen op de dekkingen van de WA-verzekering, maar worden deze dekkingen wel nog verder uitgebreid.

De uitbreiding van het aantal dekkingen waar je op kan rekenen is afhankelijk van de verzekering in kwestie. Voor de beperkte cascoverzekering geldt bijvoorbeeld dat de WA-dekkingen als basis dienen voor deze verzekering uitgebreid met nog extra dekkingen voor eigen schade aan het voertuig. Het kan hierbij dan in de praktijk gaan om de volgende schade:

 1. Schade als gevolg van een brand of bijvoorbeeld wateroverlast;
 2. Schade ten gevolge van een diefstal, inbraak of vandalisme;
 3. Schade ten gevolge van een aanrijding met een wild dier;
 4. Glasbreuk of bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit;

De goedkoopste autoverzekering mag dan dus met andere woorden wel de WA-verzekering zijn, dat betekent in de praktijk natuurlijk in het geheel niet dat deze optie voor iedereen de meest interessante is, integendeel. Dit kan zelfs ook gelden voor de beperkt cascoverzekering. Heb jij een zeer dure auto aangekocht of leg je jaarlijks heel wat kilometers af? In dat geval is het wellicht de beste keuze om te kiezen voor een allrisk autoverzekering.

             De allrisk autoverzekering, de duurste op de markt?

Van alle verschillende soorten autoverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden is de allrisk autoverzekering veruit de duurste. Dat is een doorn in het oog voor mensen die nood hebben aan deze verzekering. Je hoeft het echter helemaal niet zo zwart/wit te zien, integendeel. Ook op de allrisk autoverzekering kan je namelijk op verschillende manieren een besparing realiseren. Hiervoor kan je rekening houden met de onderstaande tips:

 1. Zorg ervoor dat je eigen risico wordt geoptimaliseerd;
 2. Een dure auto kan ook milieuvriendelijk en verzekeringstechnisch interessant zijn;
 3. Voorkom verwijtbare schade tijdens een ongeval;
 4. Vergelijk de allrisk verzekeringen bij verschillende verzekeraars;

Het spreekt voor zich dat de allrisk autoverzekering in de basis altijd een zeer dure verzekering is. Dit is het gevolg van het feit dat ze een ongelofelijk groot aantal dekkingen aanbiedt. De WA-verzekering wordt immers niet alleen uitgebreid met de dekkingen uit de beperkt cascoverzekering, maar ook met deze van de eigen schade aan het voertuig veroorzaakt tijdens bijvoorbeeld een ongeval. Ondanks de vrij hoge premie voor deze verzekering is het zo dat je door rekening te houden met de hierboven aangegeven tips toch een zeer mooie besparing kan realiseren op de premie die jij moet gaan betalen en blijft je autoverzekering goedkoop.

             Waarom is het eigen risico zo belangrijk?

Eén van de belangrijkste aandachtspunten bij het afsluiten van eender welke verzekering is altijd terug te vinden in het eigen risico dat moet worden betaald. Dat eigen risico wordt standaard door de verzekeraar bepaald. Dit betekent echter niet dat je daar aan vast komt te zitten. Het is te zeggen, het eigen risico is verplicht, maar dat betekent niet dat, dat ook geldt voor de standaard hoogte waarover ze beschikt. Het is dan ook zonder probleem mogelijk om de hoogte van het eigen risico dat je dient te betalen te laten aanpassen. Dat levert een hoger bedrag op bij een mogelijks schadegeval, maar het kan tegelijkertijd ook wel je periodieke verzekeringspremie sterk onderuit halen.

De goedkoopste autoverzekering afsluiten is in de praktijk dan ook veelal een kwestie van goed na te denken over wat nu precies voor jouw ideale eigen risico is. Daarbij moet er natuurlijk ook altijd een inschatting worden gemaakt van het risico dat je loopt op schade. Des te hoger dat risico is (des te meer kilometers je dus aflegt op jaarbasis), des te lager je mogelijks dat eigen risico wil houden. Wil jij vooral de op vlak van premie goedkoopste autoverzekering kunnen afsluiten en leg je eigenlijk vrij weinig kilometers af? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je perfect kan opteren voor een hoger eigen risico.

             Ook jouw verleden als chauffeur speelt altijd een belangrijke rol

Door het optimaliseren van het eigen risico van je allrisk autoverzekering is het dus duidelijk mogelijk om reeds een aardige besparing te realiseren. Er is echter meer. Daarnaast is het namelijk zo dat je ook altijd rekening dient te houden met je eigen schadeverleden. Er wordt door elke verzekeraar bij het toekennen van een bepaalde autoverzekering ook steeds rekening gehouden met het profiel waar de verzekeringnemer over beschikt. Daarbij wordt er zeer bijzonder aandacht besteed aan twee zaken, namelijk:

 1. De rijervaring waar de persoon in kwestie al dan niet over beschikt;
 2. Het schadeverleden van de potentiële verzekeringnemer;

Dit laatste is zeer belangrijk. Ze maakt voor de verzekeraar immers duidelijk in welke mate iemand wel of niet in staat is om veilig deel te nemen aan het verkeer. Hoe dan ook, wil je er dus zeker van zijn dat jij altijd aanspraak kan blijven maken op de goedkoopste autoverzekering? Dan is het zonder meer een aanrader om altijd voorzichtig te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *