Een incassobureau, hoe kies je die?
Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: een klant die gewoon niet betaalt. Tijd om een incassobureau in te schakelen? Want of je nu aan het hoofd staat van een groot bedrijf, of ZZP’er bent: daar lig je ’s nachts wakker van, vooral als er een groot bedrag openstaat. Ook particulieren die nog op een flinke som geld wachten, willen natuurlijk schot in de zaak. Het incassobureau kan een einde maken aan deze zorgen. Maar er zijn er zo veel! Hoe kies je een betrouwbare partij?
Is mijn incassobureau betrouwbaar?
Inmiddels struikel je over de incassobureaus. En dat is niet gek, want iedereen kan een incassobureau oprichten. Daar is geen specifiek diploma voor vereist. Iedereen kan naar de Kamer van Koophandel stappen en zich inschrijven als incassobureau. Om orde te scheppen in deze chaos bestaat de NVI, de Nationale Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen. Als je een geschikt bureau zoekt, is selecteren op een lidmaatschap van de NVI een goede eerste stap.
No cure, no pay?
Net zoals jij werken incassobureaus niet zomaar gratis. Het inschakelen van een bureau kan zelfs flink in de papieren lopen. Als het incasseren lukt, is dat helemaal geen punt: dan draait de debiteur op voor de incassokosten. Dit bedrag wordt bij het oorspronkelijke openstaande bedrag opgeteld. Maar je hebt vast wel eens de uitspraak gehoord: van een kale kip valt niets te plukken. Een openstaand bedrag wordt niet altijd veroorzaakt door slordigheid, maar vaak ook door nijpend geldgebrek. Regelmatig komt het voor dat er bij de debiteur niets te halen valt. Misschien is zijn bedrijf failliet gegaan of probeert hij het ene gat met het andere te dichten. Als je bezorgd bent dat dit het geval is bij jouw debiteur, kies dan voor een bureau dat werkt op basis van no cure, no pay. In dit geval wordt provisie berekend over het bedrag. Als je vreest voor onverwachte verrassingen, is het beter om een incassobureau te kiezen dat werkt met vaste tarieven.
Incassonet | Persoonlijk en klantgericht.
Wat als het incasseren niet lukt?
Het is goed om te weten waar je aan begint en geen valse verwachtingen te hebben. Het lukt niet altijd om het openstaande bedrag te incasseren via een bureau. Want als het niet lukt om de schuld te incasseren, wat doe je dan als incassobureau? De volgende stap is contact opnemen met de gerechtsdeurwaarder. Dit zal vaak voorkomen. Daarom is het raadzaam om op voorhand al een bureau te kiezen dat samenwerkt met een vaste gerechtsdeurwaarder of advocaat. Zo kan je snel de volgende stappen zetten.
Toch is het prettig als er al zoveel mogelijk opgelost kan worden voordat er gerechtelijke stappen gezet worden. Incassobureaus hebben daar veel invloed op. Een goed bureau doet er alles aan om tot een betaalregeling te komen die voor alle partijen werkbaar is. Vraag ook naar de manier waarop ze communiceren. Direct bellen of langskomen op locatie brengt vaak meer teweeg dan enkel brieven. Zorg ervoor dat de werkwijze van het incassobureau jou aanspreekt. Veel succes!